Loading
Izložbe

Prva hrvatska poštanska marka

Datum:
29. 11. 2018. – 01. 12. 2019.

Mjesto:
HT muzej, Jurišićeva 13, Zagreb

Izložbom Prva hrvatska poštanska marka HT muzej pridružio se obilježavanju stogodišnjice tiskanja naše prve marke i podsjetio na povijesni i filatelistički okvir unutar kojeg se to dogodilo.

Nakon prekida svih državno-pravnih veza s Austro-Ugarskom Monarhijom i proglašenjem neovisnosti južnoslavenskih naroda formiranjem Države Slovenaca, Hrvata i Srba 29. listopada 1918. godine, Hrvatska prvi puta u povijesti stječe pravo tiskanja vlastitih poštanskih maraka. Iako su isprva u poštanskom prometu upotrebljavane starije mađarske redovite marke preko kojih je otisnut naziv nove države, u najkraćem mogućem vremenu pripremljena je, tiskana i stavljena u upotrebu prva uistinu hrvatska poštanska marka. Bila je je to prva marka s obilježjima hrvatske državnosti, s natpisima na hrvatskom jeziku i povijesnim hrvatsko-slavonsko-dalmatinskim grbom, nastala kao plod rada hrvatskih umjetnika (S. Sabljaka i R. Valića). Izdana je kao niz maraka s istim jedinstvenim motivom – alegorijskim prikazom oslobođenja u spomen na dan stjecanja slobode, zbog čega je odmah po izlaženju prozvana jubilarnom.

U izložbenim vitrinama istaknuti su izvorni i jedinstveni predmeti iz tog vremena koje u svom fundusu ima samo HT muzej: izvorni crtež za prvu hrvatsku marku autora Srećka Sabljaka s likom roba koji kida lance te album Hrvatske poštanske marke 1918. koji je Uprava pošte, brzojava i telefona dala na dar povjereniku za poštu i brzojav Narodnog vijeća SHS-a Cezaru Akačiću. Album sadrži marke i pokusne otiske Države SHS iz 1918. godine, odnosno mađarske marke s pretiskom „SHS Hrvatska“ te prigodne (jubilarne) i redovite hrvatske marke.

Autori izložbe su kustosi HT muzeja Vesna Lipovac i Goran Rajič.