Loading
Izložbe

Mobilna revolucija 1991.-2016.

Datum:
08. 12. 2016. – 01. 09. 2017.

Mjesto:
HT muzej, Jurišićeva 13, Zagreb

Izložba Mobilna revolucija 1991. – 2016. nastala je iz potrebe da se povijest hrvatske mobilne telefonije približi javnosti pomoću izvornih muzejskih predmeta te sinteze dotad poznatih i manje poznatih pojedinosti iz njezine kronologije.

Hrvatska je 2016. godine obilježila 25 godina komercijalne javne pokretne telefonske mreže. Hrvatski Telekom (pravni sljednik HPT-a) prvi je 11. siječnja 1991. godine otvorio Hrvatsku postignućima mobilne telefonije pustivši komercijalno u rad prvu hrvatsku mobilnu telefonsku mrežu pod imenom Mobitel utemeljenu na standardu NMT. Cijena mobilnog uređaja i odgovarajućeg priključka bila je veća od 100 000 tadašnjih dinara, odnosno oko 14 400 DM. Početkom 1991. godine u Hrvatskoj je bilo svega oko 200 pretplatnika mobilne telefonije, dok je već krajem godine taj broj narastao na 2583 korisnika. Upotrebljavali su se mobilni uređaji Carryphone Maxon, Benefon Forte, Benefon Class, ali i mobilni telefoni Dancall, među kojima se posebno isticao Dancall Logic HP, prvi ručni mobitel dostupan na našem tržištu. Neki od tih uređaja upotrebljavali su se i tijekom Domovinskog rata zahvaljujući tome što je tadašnji HPT osigurao njihov određeni broj.

Dana 11. kolovoza 1995. godine prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman simboličnim je telefonskim pozivom uključio digitalnu hrvatsku mrežu GSM u eksperimentalni rad, a komercijalna upotreba nove mreže 2. generacije pod nazivom CRONET započela je 1. veljače 1996. godine.

Slanje planetarno popularnih alfanumeričkih poruka poznatijih pod nazivom SMS u mreži CRONET bilo je moguće od 15. travnja 1999. godine. Jedna od najpoznatijih prepaid usluga mobilne telefonije pod komercijalnim nazivom SIMPA pokrenuta je u prosincu 1999. godine, a u nepunih 6 mjeseci već je brojala 100 000 korisnika. Usluga koja je korisnicima od svibnja 2000. godine omogućila pretraživanje interneta putem mobilnih telefona nosila je naziv CRONET WAP. Zahvaljujući izvrsnoj pokrivenosti signalom, mobilna je telefonija postajala sve dostupnija kako cjenovno tako i teritorijalno, a u lipnju 2006. godine T-mobile Hrvatska dostiže nevjerojatnu brojku od 2 milijuna korisnika pokretne telefonije.

Usluga UMTS za mobilni pristup internetu u Hrvatskoj postaje dostupna 2005. godine. Dana 15. lipnja 2005. godine T-Mobile Hrvatska započeo je pružati usluge mobilne telefonije treće generacije. Za upravljanje bogatim i raznovrsnim digitalnim sadržajem, pokretnom su telefonu pridružene odlike osobnog računala, što je rezultiralo pametnim telefonom.

Dana 23. ožujka 2012. puštena je u rad prva komercijalna mreža 4G u Hrvatskoj bazirana na tehnologiji LTE, a Hrvatski je Telekom svojim korisnicima omogućio sve prednosti brzog mobilnog interneta.

Bazne postaje mreže 4G bile su postavljanje ponajprije u većim gradovima (Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci), a implementacija nove tehnologije ubrzo se nastavila i u drugim dijelovima Hrvatske.

U 25 godina mobilne telefonije, Hrvatska je od situacije povremene i djelomične komunikacijske povezanosti došla do stanja posvemašnje umreženosti.

Autori izložbe i pratećeg ilustriranog muzejskog kataloga su kustosi HT muzeja Goran Rajič i Vesna Lipovac.