Loading
Izložbe

Od tabule do tableta - pregled telekomunikacijskih tehnika kroz povijest

Datum:
28. 02. 2024. – 31. 08. 2024.

Mjesto:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

Organizator i domaćin izložbe „Od tabule do tableta“ je Tehnički muzej Nikola Tesla, a ostvarena je u suradnji s HT muzejom. Izložba daje pregled telekomunikacijskih tehnika predstavljenih kroz karakteristične telekomunikacijske uređaje koji su obilježili dio 19. i čitavo 20. stoljeće. Iz fundusa obaju muzeja za tu priliku izdvojeno je 56 originalnih muzejskih predmeta.

Zainteresiranim ljubiteljima tehničke baštine dostupan je izbor elektromagnetskih telegrafa poput Morseovog, Hughesovog i Baudotovog iz vremena od 1880-ih nadalje, različitih tipova mehaničkih i električnih teleprintera od 1940-ih do kraja 1980-ih, cjelovita fototelegrafska postaja s pripadajućim uređajima iz 1955., telefaks uređaji, počevši od najstarijeg, koji je ušao u upotrebu još 1974., te primjerci prvih stolnih i prijenosnih računala koji su se koristili u Hrvatskoj od kraja 1970-ih naovamo. Tematske cjeline ilustrirane su odabranim autentičnim fotografijama izloženih telekomunikacijskih uređaja snimljenih u vrijeme dok su još bili u upotrebi i dok su na njima još radili tadašnji telekomunikacijski djelatnici. Kao uvod u povijest telekomunikacija izloženi su muzejski predmeti i replike vezane za starije vrste prijenosa vijesti poput glasničkih službi te zvučne i optičke signalizacije, koje su, svaka na svoj način, prethodile pojavi suvremenih telekomunikacija polovicom 19. stoljeća.

Autori izložbe su Goran Rajič (Tehnički muzej Nikola Tesla) i Vesna Lipovac (HT muzej). Za oblikovanje izložbe zaslužna je Barbara Blasin, a za tehnički postav izložbe Hrvoje Đukez.

Izložbu je moguće razgledati u prostoru Tehničkog muzeja Nikola Tesla do 31.08.2024.