Loading
Izložbe

Doba telefona - s posebnim osvrtom na Bjelovar

Datum:
22. 09. 2023. – 22. 10. 2023.

Mjesto:
Gradski muzej Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 1, 43 0000 Bjelovar

Izložba Doba telefona -s posebnim osvrtom na Bjelovar popularizira hrvatsku telekomunikacijsku baštinu te upoznaje javnost s telekomunikacijama u Bjelovaru unatrag 130 godina. Izložba je rezultat suradnje triju hrvatskih muzeja: HT muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla te Gradskog muzeja Bjelovar.

Kao simbol ere telekomunikacija telefon je kroz veći dio 20. stoljeća predstavljao najrašireniju i najupotrebljavaniju telekomunikacijsku tehniku. Njegov razvoj je bio usko vezan uz gospodarski napredak i transformaciju urbanih središta i društva u cjelini. Izložba Doba telefona svojim eksponatima, fotografskom i dokumentacijskom građom ilustrira povijesni i tehnološki razvoj telefonije u Hrvatskoj od samih početaka do novijeg doba. Pritom su posebno apostrofirani ključni događaji i ljudi, a prate se i promjene u konstrukciji i obliku telefonskih aparata kroz više od 140 godina povijesti telefona u Hrvatskoj, kao i njegov specifičan utjecaj na razvoj telekomunikacija uopće.

Izdvojeni dio izložbe čine crtice iz povijesti telekomunikacija u Bjelovaru. Izvorni podaci iz povijesti bjelovarske telefonije svjedoče o njenim lokalnim specifičnostima, ali i čvrstoj uključenosti u korpus sveukupne hrvatske telefonije. Izložbom se obilježavaju dvije velike obljetnice u bjelovarskoj telefoniji: prošlogodišnja 130. obljetnica prve telefonske linije u Bjelovaru (1892.-2022.) te 120. obljetnica prve bjelovarske javne telefonske mreže (1904.-2024.) koja nastupa iduće godine.

Izložba sadrži 88 predmeta iz telekomunikacijske povijesti Hrvatske iz fundusa HT muzeja te 5 eksponata iz telefonske povijesti Bjelovara iz fundusa Gradskog muzeja Bjelovar. Među eksponatima brojnošću se ističu telefonski aparati i mobiteli, no uključeni su i telefonski imenici, govornice, kabeli, mjerni uređaji i drugi srodni predmeti iz telefonske povijesti.

Uz izložbu je tiskan opsežan i bogato ilustriran muzejski katalog u kojem se, osim pregleda razvoja telefonije u Hrvatskoj, također može naći kratak povijesni pregled i zanimljivosti iz telekomunikacijske povijesti Bjelovara. Autori izložbe i kataloga su Vesna Lipovac (HT muzej) i Goran Rajič (Tehnički muzej Nikola Tesla).