Loading
Izložbe

Pričajmo svi uz All-IP

Datum:
16. 12. 2015. – 01. 07. 2016.

Mjesto:
HT muzej, Jurišićeva 13, Zagreb

Pričajmo svi uz All-IP naziv je izložbe koja dočarava složenu i dinamičnu povijest razvoja telefonije u Hrvatskoj, a kojom je Hrvatski Telekom želio obilježiti uspješan završetak IP transformacije 2015. godine.

Izložba se sastoji od pet informacijskih razina koje odgovaraju ključnim etapama razvoja telefonije u Hrvatskoj. Prva razina sadržajno pokriva prve dvije faze u razvoju telefonije, tzv. faze LB (lokalna baterija) i CB (centralna baterija), druga se bavi razvojem automatske telefonije, treća je posvećena telefonskim centralama s koordinatnom sklopkom i neizravnim upravljanjem (rješenjima koja su dodatno unaprijedila automatsku telefoniju), dok četvrta pokriva okončanje ere elektromehaničkih centrala i ulazak u doba poluelektroničkih i elektroničkih telefonskih centrala. Peta razina izložbe prikazuje kako je cjelokupan razvoj u konačnici evoluirao u fenomen „totalnih komunikacija“ kojem svjedočimo i danas.

Na temelju kvalitetne javne nepokretne komutirane telefonske mreže, hrvatske telekomunikacije također prate svjetske trendove daljnjim iskoracima na polju mobilne telefonije i podatkovnih mreža. Kvalitativnim pomacima u izgradnji infrastrukture do 1997. godine položena je mreža optičkih kabela u ukupnoj dužini većoj od 12 000 kilometara.

Visok stupanj digitalizacije mreže postignut do 2000. godine omogućio je postupnu konvergenciju telekomunikacija, računalstva i medija, što se danas najbolje ogleda u činjenici da je podatkovni promet u strukturi telekomunikacijskog prometa daleko nadmašio klasične govorne usluge.

Upravo ta fuzija usluga dovela je do nastanka tehnologije VoIP (hrv. glas preko internetskog protokola), telefonije koja kombinira najbolje od svijeta klasične telefonije i modernih podatkovnih mreža. Tijekom procesa migracije na VoIP, uloženo je oko 400 milijuna kuna, demontirano je 2200 tona opreme i migrirano 1 042 000 korisnika, a funkciju centrala AXE preuzele su samo dvije centrale, u Zagrebu i Rijeci.

Autori izložbe i pratećeg deplijana su kustosi HT muzeja Goran Rajič i Vesna Lipovac.