Loading
Vijesti

Eksponati iz fundusa HT muzeja na izložbi u Bjelovaru

22. 09. 2023.

Kao specijalizirani telekomunikacijski muzej s nacionalnim djelokrugom HT muzej je u prilici ostvarivati suradnju s kulturnim ustanovama diljem Hrvatske. Grad Bjelovar je odabran jer ima vrlo zanimljivu telefonsku, ali i širu telekomunikacijsku povijest. Bila je to prilika da HT muzej izloži velik broj svojih reprezentativnih eksponata koji su nakon zagrebačkog potresa 2020. ostali bez stalnog smještaja.

Izložba Doba telefona eksponatima, fotografskom i dokumentacijskom građom ilustrira povijesni i tehnološki razvoj telefonije u Hrvatskoj od samih početaka do novijeg doba. Posebna pažnja u izradi izložbe posvećena je povijesti telekomunikacija u Bjelovaru. Izložba se otvara u godini između dviju velikih obljetnica u bjelovarskoj telefoniji: prošlogodišnje 130. obljetnice prve telefonske linije u Bjelovaru te 120. obljetnice prve bjelovarske javne telefonske mreže koja se obilježava iduće godine.

Posjetiteljima je, osim izložbe, ponuđen opsežan ilustrirani muzejski katalog u kojem se, osim pregleda razvoja telefonije u Hrvatskoj, također može naći kratak povijesni pregled te zanimljivosti iz telekomunikacijske povijesti Bjelovara. Autori izložbe i izložbene publikacije su Vesna Lipovac (HT muzej) i Goran Rajič (Tehnički muzej Nikola Tesla).

Na svečanom otvorenju o izložbi je govorila ravnateljica Gradskog muzeja Bjelovar Marijana Dragičević, u ime autorskog dvojca govorio je Goran Rajič, a izložbu je otvorio dogradonačelnik Bjelovara Igor Brajdić. Izložbu Doba telefona – s posebnim osvrtom na Bjelovar moguće je razgledati do 22. listopada 2023. godine.