Loading
Vijesti

Digitalna izložba "U potrazi za prvim mobitelom"

22. 12. 2021.

Danas, 22. prosinca 2021., otvorena je prva digitalna izložba HT muzeja. Ona predstavlja korak u budućnost komunikacije s muzejskim posjetiteljima, ne umanjujući pritom neosporni značaj stvarnih muzejskih predmeta i doživljaj telekomunikacijske prošlosti u autentičnom muzejskom okruženju.

Izložba „U potrazi za prvim mobitelom" je nastala u povodu 30. obljetnice mobilne telefonije u Hrvatskoj. Izvedena u digitalnoj sferi, ona predstavlja svojevrsni portal u telekomunikacijsku prošlost koji povijesne zanimljivosti donosi na nov i inovativan način. Posjetitelji digitalne izložbe mogu kroz nekoliko zaokruženih cjelina saznati zanimljivosti iz povijesti bežičnih komunikacija- o Teslinom proročanstvu iz 1909. godine, o evoluciji mobilnih uređaja, o prvoj hrvatskoj mobilnoj mreži MOBITEL ili prvim mobilnim uređajima teškim čak nekoliko kilograma. Kako bi doživljaj bio što sličniji onom stvarnom, autentični muzejski predmeti -mobiteli- prikazani su u pregledu od 360 stupnjeva, a u video rubrikama je dostupan izbor prvih televizijskih reklama za mobilne telefone.

Izložba je nastala suradnjom dvaju kustosa telekomunikacijskih zbirki koji dolaze iz dvije srodne muzejske ustanove: Vesne Lipovac iz HT muzeja i Gorana Rajiča iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Budući da digitalna izložba nije vremenski ograničena, njeni sadržaji će online posjetiteljima biti trajno dostupni.

Kako je svijet došao do prvog mobitela, što je pisalo u prvom SMS-u, kako je mobitel došao u Hrvatsku i još mnogo toga pogledajte ovdje.