Loading
Vijesti

Otvorena izložba "140 godina telefona u Zagrebu"

04. 03. 2022.

Izložba 140 godina telefona u Zagrebu je plod suradnje HT muzeja i Tehničkog muzeja Nikola Tesla, jedinstvenog hrvatskog muzeja znanosti i tehnologije. Iz fundusa oba muzeja izdvojeni su reprezentativni muzejski predmeti koji na najbolji način prezentiraju razvoj telefonije od prve pojave telefona u Zagrebu i Hrvatskoj pa sve do danas. Zbog brojnosti i raznolikosti predmeta u fundusu veći dio izloženih predmeta pripada HT muzeju - jedinoj muzejskoj ustanovi u Hrvatskoj specijaliziranoj za telekomunikacijsku povijest.

Izložba ilustrira povijesni i tehnološki razvoj javne telefonije u Zagrebu tijekom kojeg je telefon od statusnog simbola imućnih postao dostupno i cjenovno prihvatljivo sredstvo svakodnevne privatne i poslovne komunikacije. Izloženi uređaji demonstriraju konstrukcijske i oblikovne preinake koje su pratile telefon tijekom 140 godina upotrebe na našem području.

Različite etape razvoja telefona pokrivaju raspon od samih početaka kad su telefonski pozivi uspostavljani uz pomoć telefonistice, pa sve do današnjih koje koriste moderne digitalne modulacijske tehnike za prijenos razgovora u mobilnim telefonskim mrežama. Pritom je rast broja telefonskih pretplatnika te mjesnog, međumjesnog i međunarodnog telefonskog prometa činio važan faktor pri transformaciji Zagreba u vodeći gospodarski, upravni, kulturni i prometni centar Republike Hrvatske.

Izložbu je moguće razgledati do 24. travnja ove godine u izložbenoj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla.