Loading
Izložbe

U potrazi za prvim mobitelom

Datum:
17. 12. 2021. – 31. 12. 2025.

Mjesto:

Digitalna izložba U potrazi za prvim mobitelom predstavlja povijest mobilne telefonije na nov i interaktivan način koji korespondira s aktualnom digitaliziranom stvarnosti. To je svojevrsni portal u telekomunikacijsku prošlost u kojem se kroz nekoliko tematskih cjelina uz mnoge interaktivne, edukativne i vizualno privlačne elemente mogu saznati zanimljivosti iz najranije povijesti bežičnih komunikacija u svijetu i kod nas.

Tko je prvi prenio govor putem radiovalova, što je Tesla rekao o mobitelima još 1909. godine, gdje su se pojavili prvi autotelefoni, tko je 1973. uputio poziv s prototipa ručnog modela Motorole, kako zapravo funkcionira mobilna mreža, po čemu se razlikuju pojedine generacije mobilne telefonije, što sve danas imamo u mobitelu (telefon, sat, pisaći stroj, fotoaparat, kamera, radio, računalo i dr.), kada su se javljale pojedine značajke kojima se danas koristimo (SMS, ekran u boji, mobilni pristup internetu, GPS, MP3 player, Bluetooth), kako se kaže „mobitel“ i „halo“ na različitim jezicima, koliko je danas u svijetu prodano mobitela te još mnogo toga može se istražiti u digitalnoj sferi izložbe U potrazi za prvim mobitelom. Izložba ima mnoge interaktivne elemente pa je tako moguće razgledati nekadašnje mobitele u pregledu od 360 stupnjeva, usporediti njihovu veličinu i oblik te pogledati prve hrvatske televizijske reklame za mobitele.

Budući da digitalna izložba nije vremenski ograničena, njezini su sadržaji trajno dostupni na mrežnim stranicama www.ht-muzej.hr.

Autori izložbe su Vesna Lipovac, viša kustosica u HT muzeju i Goran Rajič, viši kustos u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.